Menjadi Diriku
Girl
Stuff
Linkies
Diary

cutiness 16-17 jan 2012
Monday, January 30, 2012 | 12:05 AM | 1 Strawberry

CUTI.. dah lame juge (walaupun cuti xlame mana pun actly)
standard la bile cuti je macam2 nak buat
macam2 ada dalam kpala otak ni
tapi biasanya smua2 tu xdapat dilaksanakan dgn berjaya 100%
at least 80% suda cukup bagus la..~

16 Januari 2012
alhamdulillah 16jan sudah pulang ke rumah..
bus pukul 2petang
n sangat seronok nak pulang bile xperlu fkir esaimen
xperlu fkir program yang nak kne organize.. wahaha best!

so cuti ni rase macam nak melaksanakn misi
~1 Hari 1 Masakan~

hoho.. ada dah bukunya.. tapi memandangkan malas nkg cari barang kat kdai, giant, carrefour, tesco, etc. so pakai ajelah ape2 yg ada kat rumah.. (belilah sket barang yg xde tu ok)

17 Januari 2012
harini dengan semangatnya mngajak mak untuk ke giant.. sbb nak start misi membuat cake.. yes! saya suka (trademark masterchef)
lalu terus senaraikan barang2 yang perlu dbeli dan terus ke giant bsama mak n aman..
lalu after siap masak2 untuk lunch, terus dengan penuh jayanya start buat cheesecake! a.k.a japanese cheesecake..
mudah sangat nak buat cake ni..

bahan-bahannya:
70g tepung
70g gula
70g butter
4bji telur
4/5 slice cheesedale
200ml susu segar
1sudu kecil serbuk penaik
stengah sudu kecil esen vanila

cara2nya:
1) asingkan telur putih and kuning.
yang putih - campurkan dgn gula and pukul sampai die kembang! sampai jadi meringue ( lbh kurang macam krim rupa nya )yang kuning - pukul sampai kembang ( macam nk jadi warna krim2 )
2) amek cheese tu then koyak2kan smua n masuk dalam periuk bsama2 dgn susu segar. ok, kacau atas api dgn api yang kecil. bile dah cair, masukkan butter and kacau2 sampai cair. ok, tutup api, biar sejuk.
3) amek telur kuning tadi tu, masukkan adunan cheese tadi skali and pukul, then masukkan tepung sdikit demi sdikit. dah masukkan smua tu , masukkan meringue tadi and kaup balikkan guna spatula je..
4) panaskan oven 170deg dlm 5-10min. masukkan adunan dalam loyang. bakar guna kaedah bain marie, or double boiling. amek satu lagi loyang yg lebih besar, masukkan air stengah loyang, n masukkan loyang yg ada
adunan tadi dalamnya.
5) masukkan dalam oven 170deg slama 20min. and kurangkan suhu kpada 140deg slama 40min. ok siap!

mudah kan!

rupa dia macam nilah lebih kureng~~

fluffy!

yummy!


confirm smua org boleh buat! cuba lah!

nanti sy update lagi!~

credited to www.myresipi.com



Older Post | Newer Post